Anneke de Koning

terug naar het trainingsoverzicht

Omgaan met agressie

trainingen

Wat leer je?

Onder agressie verstaan wij – bewuste of onbewuste bedreiging of aantasting met geweld met het doel materiële, emotionele of fysieke schade toe te brengen.
We onderscheiden psychische en fysieke agressie.

Psychische agressie kan bestaan uit:

  • hinderlijk gedrag (irriteren of voortdurend lastigvallen),
  • verbaal geweld (schelden, discrimineren, grof taalgebruik),
  • non-verbaal geweld (als de “lichaamstaal” wordt ingezet als ondersteuning van de dreiging of verbaal geweld. Denk aan het opsteken van de middelvinger, het door houding willen imponeren, het bewust negeren van signalen),
  • ernstige bedreigingen en intimidatie (openlijke of subtiele maar ernstige dreiging in een gesprek, schriftelijk of telefonisch of welk ander medium dan ook).

Bij fysieke agressie kan het gaan om lichamelijke agressie gericht op de persoon, op andere klanten, het gebouw, de inrichting van wachtruimte of spreekkamer.

In onze training – verzorgd door Martial Minds, Frans van Arem en Ron Lubbersen - leren wij je:

  • Agressie vroegtijdig te signaleren
  • Waar mogelijk te de-escaleren
  • En andere gedragsstijlen te hanteren

Omgaan met agressie begint bij jezelf. Jouw houding bepaalt voor een belangrijk deel wat je bij een ander oproept.

Wij leren je om bij jezelf te blijven en keuzevrijheid te behouden. Echte aandacht voor de ander, begrip en erkenning leiden in veel gevallen al tot ontspanning. Je kunt en durft na afloop van de training lastige emoties en gedrag aan te spreken en te de-escaleren.

Voor wie?

Iedereen die in zijn dagelijks werk zo nu en dan te maken krijgt met agressief gedrag en daar beter mee wil leren omgaan. Van medewerker tot leidinggevende tot bestuurder.

Hoe gaan we te werk?

Voorafgaand aan de training ontvangt de deelnemer een voorbereidingsformulier waarin wensen en verwachtingen kenbaar gemaakt worden.

Een één-daagse training (2 dagdelen) in een gemengde groep of in een team van maximaal 8 (1 trainer) of 16 (2 trainers).

 

terug naar het trainingsoverzicht